Hoppa till innehållet
inbyggt badkar i modernt badrum det ska du tänka på när du kaklar in ett badkar

Inbyggt badkar - det ska du tänka på när du kaklar in ett badkar

Med ett inbyggt badkar bidar du på ett kreativt sätt med en mer exklusiv atmosfär till ditt badrum. Byggnationen fungerar inte bara som en fantastisk detalj, utan är också mycket praktisk och kan utföras på ett flertal olika vis. 

Idag finns nämligen flera olika sätt att installera ett platsbyggt badkar på, vilka alla bidrar till att badkaret stilsäkert smälter in i den övriga inredningen i ditt badrum. Hos Comfornette hittar du ett stort utbud av snygga badkar, vilka fungerar utmärkt att kakla in. 

Med hjälp av denna guide får du rådgivning kring hur du ska tänka när du väljer och installerar ditt inbyggda badkar. Kom igång redan idag!

 

Varför ska jag installera ett inbyggt badkar?

Det finns många fördelar med inbyggda badkar. Bland annat tillför byggnationen en lyxig känsla till ditt badrum eller din spa-avdelning. Badkaret smälter in i rummet och matchar den övriga inredningen. 

Det finns många sätt att bygga in ett badkar på. Därför är det också enkelt att bidra med önskad känsla till ditt badrum. Du kan till exempel välja om du vill ha badkaret nedsänkt i golvet, upphöjt eller installerat med en klassisk sarg omkring sig. 

Med ett inbyggt badkar får du även mer plats och förvaringsyta för föremål du önskar ha nära till hands när du badar. Eftersom badkaret är inbyggt är det enkelt att städa runt omkring och det samlas inte damm, smuts och bakterier på samma sätt som vid ett fristående badkar.  

 

Vilka nackdelar finns med ett inbyggt badkar?

Vissa upplever det vara ett problem att man vid en inbyggnation inte längre kommer åt under badkaret. För att städa undertill behöver du ta dig igenom en inspektionslucka, vilket är relativt svårt. För inbyggda badkar är tanken att det inte ska behöva städas undertill. Eftersom utrymmet är stängt samlas väldigt lite smuts här. Önskar du trots det komma åt för att rengöra kan du alltid spruta vatten med handduschen in genom inspektionsluckan. Läs mer om detta i vårt blogginlägg om just rengöring av badkar.

 

Kan man bygga in ett vanligt badkar?

Absolut, det går att bygga in i stort sett alla badkar som inte är fristående. Däremot finns det vissa som lämpar sig bättre att bygga in än andra. Du bör framförallt välja ett badkar som du tror att du kommer vilja behålla under en lång tid. Väljer du ett badkar som är mindre slittåligt och som lätt blir missfärgat eller repar sig, kommer du också vilja byta ut det inom kort. Se därför till att välja ett badkar i ett material som håller under många år. Se exempelvis badkaret Miami. Detta är ett klassiskt kar av hög kvalitet som passar utmärkt att kaklas in. Så gör även badkaret Stockholm, bland många fler. 

 

Badkar med stativ underlättar inbyggnad

Önskar du bygga in ditt badkar kan du till flertalet av Comfornettes kar beställa ett halvfrontstativ. Med ett halvfrontstativ kan du enkelt flytta frontplåten för att rengöra under badkaret. Väljer du badkarsstativ ingår förutom stativet även en frontplåt och en gavel, vilka också underlättar vid inkakling av badkaret. Något som skapar en sömlös övergång till resten av badrummet. Se gärna vårt blogginlägg för inspiration från andra badrum med platsbyggt badkar.

 

Andra viktiga faktorer när du väljer inbyggnadsbadkar

Val av form och design är alltid en viktig faktor. Vilken stil på badkar du väljer bör självklart ha att göra med hur ditt badrum ser ut i övrigt. Men också hur badrummet är utformat och vilket intryck du önskar. 

Du behöver exempelvis bestämma dig för om du vill att badkaret ska smälta in eller sticka ut från badrummets övriga design. Kanske önskar du ett badkar som är inbyggt i hörnet av badrummet. I så fall tycker vi att du ska kolla in vårt snygga hörnbadkar Vienna. Ett alternativ är även att bygga en bredare plattform runt om badkaret, till för förvaring och sittyta. Alternativen är oändliga!

 

Det är viktigt vid installation av inbyggnadsbadkar

Det behövs gott om plats runt om ett inbyggt badkar. Utgå därför från att badkaret tar upp lite mer plats än vad det faktiskt kommer göra. Var också noga med tätning där badkaret byggs in. Detta för att vattnet inte ska kunna leta sig in i springorna och skapa grogrund för mögel. Önskar du ett inbyggt badkar med duschvägg? För samtliga badkar kan du smidigt installera en duschvägg som fästes på väggen ovanför badkaret. 

 

Vad kostar ett inbyggt badkar?

Att installera ett inbyggt badkar kostar såklart lite mer än att installera ett vanligt fristående badkar. Hur många timmar byggnationen tar beror helt på typ av badkar och hur inkaklingen av badkaret görs. Priset har såklart också att göra med val av material och design. Vanligtvis kaklas ett badkar in vid en badrumsrenovering och då blir inte merkostnaden speciellt stor. 

 

Så väljer du inkakling till ditt badkar

Planerar du att installera ett inkaklat badkar behöver du också bestämma dig för vilken typ av inkakling du önskar. 

 

Underlimmat badkar

Ett underlimmat badkar är ett badkar med en stenskiva ovanpå. Önskar du bidra med en lyxig känsla till ditt badrum ska du välja denna konstruktion. De flesta badkar går att underlimma. Därför gäller det här istället att välja ett exklusivt badkar som du tycker passar ditt badrum och den stenskiva som ska läggas ovanpå. 

 

underlimmat badkar
Bild: Ett underlimmat badkar med naturnära stenskiva.

 

Ovan inbyggnad

Att ha ett badkar ovan inbyggnad var förr det vanligaste installationsättet av badkar. Här är badkaret lätt att byta ut om det skulle önskas. Det enda som krävs är att man lyfter ur badkaret och sänker ner ett nytt. Däremot blir det vid denna typ av inkakling en kant mellan badkaret och kaklet. Denna kant kan bland annat kan vara svår att göra ren. 

 

inbyggt badkar
Bild: Badkar ovan inbyggnad 

 

I liv med inbyggnad

I liv med inbyggnad är förmodligen det vanligaste sättet att kakla in ett badkar på nu för tiden. Det valda materialet livar med badkarets yttre kant och kan eventuellt gå någon millimeter utanför. Installationen ger ett mycket stilrent resultat som passar de flesta ytor. 

inkaklat badkar från sidan
Bild: Idag kaklar man oftast in badkar i liv med inbyggnad 

 

För vidare funderingar som rör vårt sortiment eller inkakling av badkar är du varmt välkommen att kontakta oss. Detta kan du antingen göra genom att skicka iväg ett mail eller ringa oss på 0570-215 50. Köp ditt badkar att bygga in hos Comfornette redan idag. 

 

Föregående artikel Renovera badrum - göra det själv eller anlita hantverkare?
Nästa artikel Litet Badkar - Så kan du bada även i små badrum