Hoppa till innehållet
Bild på badkar i badrum så kan du bada även i små badrum

Litet Badkar - Så kan du bada även i små badrum

Visst är det bland det härligaste som finns, att krypa ner i ett varmt och rofyllt bad. Att tända ljus, släcka ner och låta det varma vattnet omsluta kroppen. Men att ha ett badkar hemma är ingen självklarhet, ofta handlar det om en fråga om plats. Många ser det som omöjligt att få plats med ett badkar i ett litet badrum - men så är inte fallet. Det enda du behöver göra är att införskaffa ett litet badkar - som får plats. 

litet badkar

 

Små badkar har kommit att bli mycket populära på marknaden. Allt fler önskar kunna bada hemma, trots begränsad yta i badrummet. Ett badkar med standardmått har en längd på omkring 170 till 180 centimeter, men det finns kortare badkar än så. 

Hos Comfornette har vi flertalet badkar som är omkring 140 centimeter långa i snygga modeller. Flera av dessa har även högre kanter och därmed ett större djup, vilket gör att du trots det korta badkaret kan täcka större delen av kroppen med vatten. 

Däremot finns det vid införskaffning och installation av små badkar vissa faktorer som är viktiga att tänka på. Därför kommer här några goda råd, tips och inspiration till dig som planerar att köpa ett litet badkar. 

 

Underskatta inte behovet av praktiska faktorer

Badkaret ses av de flesta som en ersättning till duschen. Och visst går det utmärkt att tvätta sig ren i ett vanligt kar. Men när utrymmet blir allt mindre kommer du möjligtvis också uppleva det lite opraktiskt. 

Till att börja med innebär den begränsade ytan att du inte kommer kunna täcka hela kroppen med vatten, om inte badkaret är tillräckligt djupt. Risken finns även att du kommer tröttna på det lilla badkaret och det osmidiga sättet att göra sig ren på. 

En lösning på problemet är att installera en tillhörande dusch, så att du kan stå upp och duscha efter ett bad. Många mindre badkar med duschvägg, duschbadkar, kommer med en tillhörande dusch, likt Bahamas Duschbadkar från Comfornette. Även ett litet hörnbadkar kan vara mycket praktiska vid mindre utrymmen. Kolla exempelvis in badkaret Paris med en bredd och längd på 140 centimeter. 

Är du en riktig badälskare är du säker också beredd att kompromissa med vissa av de mer praktiska delarna. Det för lyxen att varje dag kunna krypa ner i ett härligt bad. Men försöka att maximera möjligheterna så mycket som det bara går.

Håll koll på djupmåttet

Som tidigare nämnt är djupet av stor betydelse när du köper ett litet badkar. Ofta är detta en faktor som många missar, då de är mer fokuserade på de yttre måtten. Vi tycker däremot att djupet ska vara en av de avgörande faktorerna. Vad har de yttre måtten för betydelse, om vattennivån knappt kommer täcka dina lår? Kom ihåg - ju mindre badkaret är, desto djupare bör det vara. 

Comfornette erbjuder flertalet badkar med härliga djup på omkring 50 till 60 centimeter, vilket är mycket djupare än standardmåttet på omkring 40 cm. 

Inbyggt eller fristående badkar?

Önskar du ett litet badkar, måste du också bestämma dig för om detta ska vara inbyggt eller fristående. Här handlar det främst om vad som passar ditt badrum, och hur du optimerar den begränsade ytan på bästa sätt. 

Badrummets stil har såklart också stor påverkan. Försöker du skapa ett badrum med rena linjer och tydlig enhetlighet är inbyggda badkar att föredra. Här blir golvet en tydlig markering och du får i de flesta fall en praktisk avställningsyta på köpet. Något som kan vara av värde när du väljer badkar till ett litet badrum. Kolla in Comfornettes badkar Stockholm. Detta kar passar med sin längd på 140 centimeter de flesta små utrymmen och går utmärkt att bygga in. 

Önskar du däremot ge ditt badrum mjuka former och ett avbrott i allt det kantiga, är fristående badkar ett perfekt val. Se exempelvis badkaret Sandra, som med sina mjuka kanter och uppskattade djup samt en längd på 150 centimeter bidrar med en härlig atmosfär till det lilla badrummet. Med ett fristående badkar ser du golvet bakom och runt om, vilket bidrar med en luftigare känsla. Däremot kommer du gå miste om den naturliga avställningsytan. Men det finns såklart en mängd andra förvaringslösningar. Sätt upp en hylla ovanför badkaret eller placera en pall precis bredvid där dina förnödenheter kan stå. 

Något du inte heller får glömma är placering av golvbrunn. Har du ett mindre badrum kan detta vara avgörande, då golvbrunnen kan ta upp mycket plats. Ta reda på om det finns möjlighet att gömma brunnen under det fristående badkaret eller om den kommer sticka fram.  

Sittbadkar för det lilla badrummet

En av de minsta badkarsmodellerna kallas för sittbadkar och brukar vara väldigt små. Denna typ av badkar passar dig med ytters begränsad yta som trots detta önskar möjligheten att ta ett bad. Många sittbadkar kommer även med duschvägg, så att du när du inte sitter ner och tvättar dig, även kan stå upp i en vanlig dusch. Önskar du ett mindre badkar att sitta i kanske karet Sydney kan passa. Detta har en läng på 140 centimeter samt ett härligt djup och en sittdel perfekt för långa avkopplande bad. 

Vad är ett sittbadkar?

Ett sittbadkar är ett badkar till för att sitta och bada i. Karet har en upphöjd plats vid ena sidan som gör att du kan sitta bekvämt utan att halka. Tack vare den mindre storleken ryms den i de flesta badrum. Dessutom är lösningen ekonomisk då karet inte kräver lika mycket vatten som ett vanligt badkar. 

Glöm inte bort helheten i ditt badrum - vilken stil önskar du?

Ett litet badrum kommer i flertalet olika stilar och små badkar kan vara det perfekta redskapet att betona rummets stil med. Välj därför ett litet badkar med utgångspunkt i den touch du önskar tillföra. Kom ihåg att det i slutändan alltid handlar om att du ska trivas och uppskatta ditt badrum. Nedan kommer några exempel på små badrum med badkar.

 

Badkar i badrum med grå inredning

Bild: Ett mindre inbyggt badkar som smälter in fint tillsammans med övrig inredning.

 

litet fristående badkar

Bild: Ett mindre, men också djupare, fristående badkar.

 

duschbadkar och duschvägg

Bild: Med ett kort men lite bredare kar, skapas utrymme i ett mindre badrum. 

 

Var kan jag beställa ett litet badkar för ett litet badrum?

Samtliga små badkar från Comfornette kan placeras på alla ytor och i alla typer av badrum. Hos oss finns ett flertal modeller att välja mellan där vissa ska placera mitt på golvet, andra mot en vägg och en del i ett hörn. För vidare frågor om våra badkar för små badrum är du varmt välkommen att kontakta oss. Detta kan du antingen göra genom att skicka iväg ett mail eller ringa oss på 0570-215 50.

 

 

Föregående artikel Inbyggt badkar - det ska du tänka på när du kaklar in ett badkar
Nästa artikel Badrumsinspiration