Hoppa till innehållet
Inspirations bild badrum med badkar, göra det själv eller anlita hantverkare

Renovera badrum - göra det själv eller anlita hantverkare?

Planerar du att renovera ditt badrum men har inte bestämt dig ifall du bör anlita en firma eller göra det själv? I så fall bör du ha detta i åtanke. När det kommer till hemmafixande så är en badrumsrenovering bland de svåraste projekten man kan ge sig på. Inte nog med att allt måste bli snyggt, badrummet måste dessutom leda ut vatten och fukt på rätt sätt. Skulle det ske ett misstag kan detta få stora konsekvenser, inte bara för dig och ditt hem, utan även för grannarna nedanför (om du bor i lägenhet). Därför väljer en stor majoritet av de som ska genomföra en badrumsrenovering att anlita hantverkare.

 

Vad kostar det att renovera badrummet?

När det kommer till badrumsrenovering är hantverkare är det bekvämaste och tryggaste alternativet. Antingen kan du välja totalentreprenad och överlåta allt åt en byggherre, eller så kan du välja delad entreprenad, där du själv ingår avtal med de olika hantverkarna. Men är du händigt lagt har du mycket att tjäna på att göra det mesta själv.

Hur mycket det kostar att renovera sitt badrum beror helt på hur stort badrummet är samt vilka material du vill använda. I snitt bör du räkna med att arbetet tar 60-70 timmar att utföra vilket gör att priset landar på någonstans mellan 150 000-250 000. Visst kan det kännas tryggt att anlita proffs men det är inte gratis. Men ett nytt badrum kan likväl betala igen sig när du säljer din bostad, oavsett om du finansierar det kontant eller med ett . Enligt en undersökning gjord av mäklarbyrån Bjurfors är nästan hälften av svenskarna beredda på att betala mer för en bostad med nyrenoverat badrum.

 

Jämför hantverkare innan du skriver avtal

Visst kan det kännas skönt att komma igång så snabbt som möjligt, men faktum är att du har mycket att vinna på att jämföra olika hantverkare innan du bestämmer dig. Begär offerter från flera olika hantverkare och jämför pris samt vad som ska ingå i arbetet. Kontrollera att firman du tänker anlita har certifikat från GVK och BBV och be om referenser. Ofta går det att hitta omdömen om firmor på nätet. Med rätt hantverkare kommer renoveringen inte bara bli fackmannamässigt gjord, förhoppnings kommer du även få det exakt som du vill ha det. Sätt upp en tidsplan och glöm inte att komma överens om ett datum för slutrenovering.

 

Hur ofta bör jag renovera mitt badrum?

När det kommer till hur ofta du bör utföra en badrumsrenovering så är 20 år en bra tumregel. Genom att regelbundet vädra ut fukt och åtgärda småfel kan ditt badrum dock hålla mycket längre. Men trots att badrummet fortfarande ser fräscht ut så kan avlopp och vattenledningar behöva en genomgång var tionde till var tjugonde år. Du bör dessutom vara uppmärksam på ventilernas skick. Dåligt fungerande ventiler kan leda till allvarliga fuktskador, inte bara i ditt badrum utan även i andra delar av huset.

Som tumregel bör du som sagt renovera badrummet var 20:e år. Men kanske börjar du längta efter ett nytt och fräscht badrum långt innan dess. Vill du få till en lyxig känsla med små medel kan du komma långt med en lättare renovering, ett nytt lager färg på väggen och ett elegant bubbelbadkar.

 

Vilka moment i badrumsrenoveringen bör jag överlåta åt proffsen?

När det kommer till badrumsrenovering så finns det vissa moment i processen som kräver extra mycket uppmärksamhet. Ett av de viktigaste och svåraste momenten är att anlägga golvbrunnen på ett korrekt sätt. Anledningen till att golvet måste luta är för att underlätta avrinning av vatten. Är golvet felkonstruerat kan vatten samlas på olika platser på golvet vilket kan leda till svåra vattenskador. Enligt GKV:s branschregler ska golvet runt golvbrunnen/avloppet ha en lutning på mellan 0,7-2,0 %.

 

 

 

Får jag installera el i mitt badrum?

Nej. När det kommer till el i våtutrymmen är det lag på att arbetet ska utföras av behörig elinstallatör. Skälet till detta är att felaktigt installerad el i badrum kan utgöra dödsfara. Detta gäller även när du ska installera ett bubbelbadkar med massagefunktion då detta kräver ström för att fungera. Har du särskilda önskemål om belysning och armatur i ditt badrum måste även detta skötas av en behörig elektriker. Tänk därför på att ha allt planerat och redo tills dess då elinstallatören kommer hem till dig.

 

Gäller försäkringen om jag renoverar mitt badrum själv?

Ja. Så länge arbetet har utförts på ett fackmannamässigt sätt samt uppfyller rådande byggkrav så ska din försäkring gälla. För att vara säker på att ditt renoveringsarbete uppfyller kraven för renoveringsarbete bör du läsa GVKs branschregler gällande tätskikt i våtrum samt BBV (Byggkeramikrådets branschregler för våtrum) som rör klinkers och kakel.


Ska jag välja klinker eller plastmatta till mitt badrum?

När det kommer till val av material till ditt badrumsgolv så finns det en mängd faktorer att ta med i beräkningen. Till exempel bör du ställa dig frågan hur mycket du är villig att betala för ditt badrumsgolv. Vill du slippa slita i onödan och samtidigt komma undan relativt billigt är plastmatta, eller våtrumsmatta som det också kallas, det bästa alternativet. Plastmatta är inte bara lätt att montera i ditt badrum, det är dessutom tåligt mot såväl fukt som slitage.

De flesta föredrar dock ett badrum i granitkeramik eller stenmaterial, som t.ex. klinkers och marmor. Här kan kostnaderna skena iväg beroende på vilket material du väljer att använda. Dessutom är det viktigt att klinkerplattorna monteras på ett korrekt sätt för att hindra fukt från att tränga ner i golvet. Eftersom vanligt kakel har en hög vattenabsortion lämpar det sig endast att använda till badrumsväggar.


 

Fräscha upp ditt badrum med små medel

Ibland krävs det ingen badrumsrenovering för att få badrummet att kännas som nytt. Det kan räcka med små men genomtänkta uppfräschningar. Till exempel kan du köpa nya kommoder eller fylla badrummet med prunkande växter. Du kan även köpa ett nytt hörnbadkar, eller hitta en ny plats för ditt befintliga.

När det kommer till styling av ditt badrum är det bara fantasin som sätter gränserna. Om du gillar att fynda vackra ting på loppis kan du byta ut de moderna elementen i ditt badrum mot vackra vintage-objekt. Du kan också hämta inspiration från olika delar av världen som Japan, Sydeuropa och Marocko.

Fler tips och inspiration på hur du kan inreda ditt nya badrum kan du läsa i vår artikel: Badrumsinspiration – Inspiration till ditt badrum.


Välj rätt badkar till ditt nya badrum

Renoveringen är färdig och nu är det dag att inreda det med vackra ting. Kanske är det på tiden att du uppdaterar ditt badkar? Men vad bör du tänka på när du ska hitta ett nytt badkar till ditt nyrenoverade badrum? Först och främst bör du utgå från dina behov och förutsättningar. Har du ett litet badrum kan ett badkar med duschvägg vara det bästa alternativet, men har du lite mer utrymme att röra dig med så är dock möjligheterna oändliga.

Hos Comfornette hittar du allt från läckra fristående badkar till lyxiga spabad och duschbadkar, m.m. Oavsett hur ditt badrum ser ut så har vi det perfekta badkaret för dig! Kontakta oss så hjälper vi dig hitta rätt i djungeln av badkar.

Föregående artikel Rengöra spabad - Håll ditt spabad rent och hygieniskt i 9 enkla steg
Nästa artikel Inbyggt badkar - det ska du tänka på när du kaklar in ett badkar