Hoppa till innehållet
Rengörning badkar så blir ditt badkar skinande rent

Rengöra badkar och bubbelbadkar - Så blir ditt badkar skinande rent

Smutsränder, kalkrester, stopp i badkaret och igenkloggad golvbrunn – Badkaret är kanske den sak i hemmet som är allra tråkigast att rengöra. Oavsett hur du skurar ditt badkar tycks det ändå aldrig bli skinande rent. Lyckas bli mot all förmodan bli rent så går det inte mer än en dag innan det är i behov av att skuras igen. Av denna anledning har vi samlat våra bästa tips på hur du håller ditt badkar, bubbelbadkar eller hörnbadkar skinande rent – utan att ta ut dig i onödan. 

Hur rengör jag badkaret?

Det finns många sätt att ta sig an ett smutsigt badkar. Med lite planering blir jobbet inte ens särskilt jobbigt. Istället för att göra på det gamla vanliga sättet, det vill säga skurborste och starka rengöringsmedel kan du hälla i lite diskmedel och ättika i en sprayflaska. Spraya lösningen i badkaret och vänta 30 minuter. Sedan är det bara att skura lite lätt och spola av med duschslangen. På detta sätt spar du inte bara på dina krafter, du är samtidigt skonsam mot miljön. Denna mirakel blandning är lika effektiv på keramik och emalj som på metall, så du kan med andra ord använda den till att rengöra hela ditt badkar. Vilken ättika som används till rengöringen spelar inte lika stor roll. Ungefär 12% koncentration är målet, så för 24% ska den spädas ut med samma volym vatten. 

Hur får jag bort gula fläckar i badkaret?

I vissa badkar kan gula fläckar och missfärgningar uppstå. Det är dock ingen anledning till att misströsta. Fläckarna kan tyckas ingrodda, men de går att få bort. Gör bara såhär: 


Har du ett badkar i porslin kan du hälla Ajax på fläcken och låta det verka en stund. Blanda med vatten och skrubba med den grova sidan på en tvättsvamp. Går fläcken inte bort är det bara att repetera. Den gula fläcken kommer att ge med sig till slut. 

När det kommer till badkar i emalj kan du använda dig av vanligt schampo. Ta en riklig mängd och gnugga in på det missfärgade området. Vänta några minuter och spola sedan av med varmt vatten. Precis som med porslinsbadkaret gäller det att ha tålamod – går fläcken inte bort är det bara att repetera. 

Hur gör jag rent golvbrunnen under badkaret?

En igenproppad golvbrunn kan ge upphov till en mängd otrevligheter. Är det inte översvämning så är det dålig lukt. Att rengöring av golvbrunn är mångas största fasa kan vara en förklaring till att det är så vanligt med översvämning i badrum. Tyvärr löser sig problemet inte av sig självt utan det är bara att ta ett djupt andetag och sätta igång. 

Om ditt badkar eller bubbelbadkar har en löstagbar front så behöver du först avlägsna denna. När du har fri tillgång till golvbrunnen börjar du med att ta bort silen. Är röret i vägen brukar detta kunna vinklas åt sidan utan svårigheter. Plocka ur koppen och ta ur alla delar. Släng gammalt hår och klet i sophinken och skura rent med en tvättsvamp. Du kan även här använda ättika för att bekämpa dålig lukt.

Vid lättare stopp i badkaret kan du kombinera bikarbonat och ättika för att skapa en effektiv propplösare. Mät upp en dryg deciliter bikarbonat i golvbrunnen och häll sedan på ett par deciliter ättika. Låt det brusa och bubbla ett tag innan du spolar du med rikliga mängder varmt vatten. 

Kolla in vårt utbud av fristående badkar i läcker design.

Hur får jag bort kalk från badkaret?

Kalk som sitter som berget är ett vanligt förekommande problem i badrummet. Detta gäller särskilt dig som bor på en plats med hårt vatten som Gotland, Uppland och Skåne. För att bli av med kalkavlagringar i badkaret kan du använda diskmedel+ättika-lösningen som vi berättat om tidigare. Spraya i ditt badkar eller bubbelbadkar och låt verka i en halvtimme. Skura sedan av med en tvättsvamp och spola rent med vatten. Om duschmunstycket till ditt duschbadkar behöver rengöras eller har strålar som blockeras av kalk kan du skruva av den övre delen och lägga den i ett ättiksbad. 

0-2 °dH Mycket mjukt
2-5 °dH Mjukt
5-10 °dH Medelhårt
10-21 °dH Hårt
21 °dH Mycket hårt

Hur ska jag rengöra bubbelbadkaret?

När det kommer till rengöring av bubbelbadkar så kan det dock vara klokt att införskaffa ett särskilt rengöringsmedel för dessa. Detta beror på att bubbelbadkaret, till skillnad från vanliga badkar, är utrustat med ett rörsystem som inte går att rengöra för hand. Låter man bli att rengöra rören i sitt bubbelbadkar så bildas lager av smuts som hamnar i badvattnet när du kör igång massagefunktionen. Detta är både ohygieniskt och otrevligt och något man i högsta grad vill undvika. På Comfornette rekommenderar vi , som är ett effektiv rengöringsmedel för bubbelbadkar. Så här går du tillväga:

Fyll ditt bubbelbadkar så att alla jetmunstycken är täckta. Mät upp rätt mängd Delphin Pipe Cleaner (beräkna 0,5 liter till 1000 liter vatten) och slå på bubbelprogrammet. Låt programmet köra i 10-15 minuter innan du tömmer ditt bubbelbadkar och spolar med rent vatten. Kom ihåg att göra detta med jämna mellanrum.

Hos oss hittar du de bästa rengöringsmedlen och tillbehören för ditt bubbelbad och spabad. 

Vilka medel behöver jag när jag ska rengöra mitt badkar?

På marknaden finns en oöverskådlig mängd rengöringsmedel som lovar både det ena och det andra. Visst kan de vara effektiva när det kommer till att rengöra ditt badkar – men de kan också vara skadliga för såväl miljön som för hälsan. Sanningen är att du kan få ett minst lika bra resultat med saker från ditt skafferi. Vi har redan nämnt ättika och dess många användningsområden, men även bikarbonat och diskmedel. Har du en grapefrukt hemma så kan du dela den på hälften och gnugga in vanligt salt i fruktköttet. Skura sedan badkaret med grapefrukten för ett skinande rent badkar.

Rengöra duschvägg i säkerhetsglas

Vissa badkar har även en tillhörande duschvägg i säkerhetsglas. Dessa går även utmärkt att rengöra med den tidigare nämnda kombinationen av diskmedel och ättika. Gör såhär för att rengöra duschväggen: 

  1. Blanda ättika med lika mycket diskmedel i en sprayflaska.
  2. Skaka flaskan försiktigt så att ättikan och diskmedlet blandas.
  3. Spraya lösningen på duschväggarna
  4. Gnugga försiktigt in blandningen (med en svamp som inte repar).
  5. Låt vänta i 30-40 minuter. 
  6. Spola av med kallt vatten.

För att undvika att kalk fastnar på din duschvägg är det bra att ha som vana att använda en gummiskrapa för att få bort vattnet efter du använt duschen. 

Håll kaklet skinande rent

För att badkaret ska ge ett fräscht intryck måste även kaklet omkring vara rent. Detta är inte minst en förutsättning för inbyggda badkar. Så här gör du för att rengöra kakel och klinker:

  1. Blanda ihop en lösning av ättika och vatten i en sprayflaska.
  2. Spraya lösningen på kaklet.
  3. Lämna att vila i cirka 30 minuter.
  4. Torka av med en mirakelduk/microfiberduk

För att rengöra fogar är ett vanligt husmorsknep att använda lika delar vatten och bakpulver. Använd blandningen på fogarna och låt verkar i några minuter. Därefter kan du använda en tandborste eller nagelborste för att gnugga. 

Att hålla sitt badrum och badkar rent kan för många kännas både ansträngande och tidskrävande. Dock är det någonting som vi bör ta som en vana att göra - gärna en gång i veckan. Då ger vi badrummet förutsättningarna för att motstå möglet, som annars kan börja växa i smuts- och tvålresterna. I vissa fall kan det vara aktuellt att förenkla processen genom att använda en oscillerande polermaskin på långsam hastighet, eller badrumsanpassade skurborstar för skruvdragare. I dessa fall är det viktigt att se till att använda verktyg som inte riskerar orsaka skador på materialet som ska rengöras.

Föregående artikel Spalock - guide
Nästa artikel Badkarsguide - allt du behöver veta om badkar