Hoppa till innehållet
Fristående badkar i badrum comfornette allt du behöver veta om badkar

Badkarsguide - allt du behöver veta om badkar

Finns det ett standardmått på badkar? Och vad bör man egentligen tänka på innan man köper ett härligt bad till sitt hem? Kanske har du alltid undrat hur många liter ett badkar egentligen rymmer? Detta och mycket får du svar på om du fortsätter läsa.

Att köpa ett badkar är ju faktiskt ett ganska stort beslut som kräver viss eftertanke. Därför uppstår det också ofta en del frågor när det kommer till denna viktiga badrumsdetalj. I vår omfattande badkarsguide försöker vi besvara dem alla, så att du inför ditt nästa köp av badkar ska känna dig helt trygg och säker i ditt val. 

Finns det ett standardmått på badkar?

I Sverige ligger standardmåttet för badkar på cirka 160 cm i längd och 70 cm i bredd. Ett typiskt djup ligger på omkring 41 cm. 

Vi på Comfornette anser att djupa badkar bidrar med det där lilla extra, och erbjuder därför kar med härliga djup på omkring 42 till 50 cm. Det är såklart helt upp till dig vilken storlek på badkar du önskar. Däremot finns det ett par faktorer du bör ha i åtanke, när du väljer mått. Den kanske viktigaste faktorn är hur stort utrymmet är där du tänk placera badkaret.

 

badkar i standardmått
Ett badkar i standardmått passar de flesta badrum

 

Som tur är erbjuder vi på Comfornette badkar i en mängd olika storlekar, så att du på egen hand kan besluta dig för vilka mått du önskar.

Vilken längd på badkar ska jag välja?

Kanske har du så gott om plats i ditt badrum att du fritt kan välja vilken längd på badkar som du önskar. Många drömmer om ett riktigt långt kar, att ligga raklång i. Har du möjligheten, tycker vi att du ska välja ett som har ungefär samma längd som dig. Ett större badkar är nästan aldrig en dålig idé. Då kan ju även två personer få plats. 

Andra tycker det är jobbigt att bada i ett alltför stort badkar. Detta eftersom du i ett större kar flyter omkring på ett annat sätt. Det viktigaste är att du köper ett som du tror att du kommer trivas i.

Flera av Comfornettes badkar kommer i ett flertal olika längdmått, så att du inte ska behöva välja bort en modell bara för att den inte har den längd som du önskar. Se bland annat Monaco som kommer i tre olika storlekar. 

Vilken bredd på badkar ska jag välja?

Funderar du över vilken bredd på badkar du ska välja? Det är nämligen ett lite klurigare val. Vissa föredrar bredare badkar medan andra tycker att smala är mer praktiska eller bekväma. Återigen här ska du såklart välja med utgångspunkt i storleken på ditt badrum eller den yta där du tänkt placera ditt badkar.

Fundera över vad som får plats, men också vad som kommer se snyggast ut. Tycker du att ett vanligt badkar på omkring 70 cm är lite för smalt, kan du alltid välja ett som är lite bredare. Kanske omkring 75 cm (tro oss, 5 cm kan låta lite men du kommer helt klart uppleva skillnad). 

Formen på badkaret har såklart också stor betydelse. En del av våra kar är avlånga, medan andra har rundare och mjukare kanter. Med en rund modell får du en större bredd och ett kar som fler får plats i. 

Vilket djup på badkar ska jag välja?


Som tidigare nämnts så har de flesta av våra badkar ett djup på mellan 42 och 50 cm. Hur djupt badkar du ska välja har främst med personliga preferenser att göra. Vissa uppskattar djupa badkar medan andra tycker tycker att ett grundare är bättre. Önskar du ett riktigt djup badkar tycker vi att du ska kolla in något av våra hörnbadkar. Se bland annat Vienna med ett härligt djup på hela 50 cm. 

Har du inte plats med ett längre badkar kan ett alternativ vara att installera en djupare variant. På så vis upplevs det också större.

 

 

Vienna hörnbadkar med bra baddjup comfornette
Med hörnbadkaret Vienna får du ett härligt djup.

Hur många liter rymmer egentligen ett badkar?

Man brukar säga att ett vanligt badkar rymmer omkring 150 liter vatten. Men hur många liter det rymmer varierar såklart beroende på vilken storlek badkaret har. För ett som är 160 cm ryms omkring 187 liter medan ett badkar som är 140 cm kan fyllas med cirka 155 liter.

Förbrukar ett badkar mer energi än en dusch?

Vi hör ofta att badkar drar mycket mer energi än en dusch, vilket stämmer till viss del. Dock finns här flera faktorer att ta hänsyn till. De flesta duschar har ett flöde på på omkring tolv liter per minut. Duschar du i tio minuter kommer du därför förbruka 120 liter varmvatten.

Ett badkars volym har såklart också betydelse. I ett badkar med standardmått ryms 120 liter varmvatten. Duschar du i mindre än tio minuter kommer du därför göra en energivinst. Men i de fall där du duschar i längre än dessa tio minuter, förlorar du mer energi.

Ytterligare en faktor värd att nämna är att duschvattnet går till spillo rakt ut i avloppet, utan att avge någon värme på sin väg ut. Badar du badkar och väljer att inte släppa ut det varma vattnet på direkten, kommer energi omvandlas till rumsvärme.

Överväger du att inte köpa ett badkar på grund av energiförbrukning, bör du till att börja med fundera över hur ofta och hur länge du vanligtvis duschar.

Vilken modell ska jag välja?

Vi tycker det är viktigt att du väljer ett badkar som du känner att du kommer trivas med i längden. Men det är såklart också viktigt att karet passar ihop med stilen i ditt badrum. Hos Comfornette kan du hitta badkar i ett flertal olika modeller, som alla på sitt alldeles unika vis bidrar med en trevlig touch till ditt badrum.

För extra bredd och djup kanske du vill välja ett hörnbadkar. Se bland annat Comfornettes hörnbadkar i flera exklusiva modeller. Dessa har alla ett stort djup och stor sittyta. Kanske kan modellen Barcelona vara någonting för dig? Detta badkar passar dig med ett mindre badrum som samtidigt vill få ut så mycket som möjligt av ditt badkar. Badet har rundade former och en lyxig sittplats som öppnar upp för långa varma bad.

 

Comfornette Barcelona hörnbadkar

Comfornettes hörnbadkar Barcelona

Bland utbudet av hörnbadkar hittar du även Paris som med sina raka linjer och stora djup passar perfekt för en avkopplande stund. I badkaret kan två personer bada samtidigt.

Önskar du ett mer stilrent uttryck kan du med fördel välja ett avlångt och smalare badkar. Vi säljer flera i denna klassiska modell som bjuder på ett perfekt utrymme för ett avkopplande bad. Miami är ett badkar med rundad framkant och två bekvämt vinklade kortsidor som gör det möjligt att bada tillsammans med någon annan. Detta badkar finns att få i tre olika mått, så att du kan hitta en storlek som passar just dig.

 

 

Comfornette Miami
Badkaret Miami i en klassisk avlång modell.

Rundade former utstrålar elegans 

Önskar du ett badkar i en mer unik design tycker vi att du ska kolla in Eva. Med sitt minimalistiska och mjuka formspråk bidrar detta badkar med ett både elegant och stilfullt intryck. Badet har mjuka kurvor och ett härligt djup som bjuder in till fantastiska badupplevelser.

 

 

 

 comfornette Eva Fristående badkar

Badkaret Eva bidrar till ett elegant och stilfullt intryck

Kombinerad dusch och badkar

Ett duschbadkar är den perfekta lösningen för dig som har behov av både badkar och dusch, men samtidigt vill optimera ytan i ditt badrum. Med ett duschbadkar kan du alltså få det bästa av två världar. De kombinerade badkaren har en vägg i säkerhetsglas som gör dem otroligt smidiga att använda som både badkar och dusch. Om du letar efter ett badkar med duschvägg för ditt badrum är det viktigt att du ser till att duschväggen hamnar åt rätt håll. I Comfornettes utbud går det därför få våra duschbadkar med väggen åt antingen höger eller åt vänster. Eftersom duschbadkarets vägg ska kunna skjutas ut 90° så är det också viktigt att placeringen tar hänsyn till att ingenting får stå i vägen.

 


Med duschbadkaret Bali får du det bästa av två världar

Badkar med massagesystem

Ifall man vi ta sitt badkar till nästa nivå så bör man sikta in sig på ett bubbelbadkar. Inte nog med att vattenmassage är skönt och avkopplande - massagefunktionen har visat sig bidra till en förbättrad blodcirkulation. På sätt kan bubbelbadkaret hjälp till att mjuka upp stela muskler och leder.

Precis som för övriga badkar går bubbelbadkaren att få i en mängd olika storlekar och modeller. Vad som kan vara bra att veta är att bubbelbadkar, med sina rörsystem, kan behöva särskilda tillvägagångssätt för att rengöras på bästa sätt.

Vilket material på badkar är bäst?

Olika material för badkar har alla sina specifika fördelar och egenskaper. Vissa är mer hållbara, andra är billigare i pris eller enklare att forma.

De allra billigaste badkaren är ofta tillverkade ABS plast. Detta material repas lätt och är känsligt för vissa kemikalier, lacknafta, alkohol och hårfärgningsmedel. Något som kan leda till tråkiga skador på badkaret. Fördelen med plastbadkar är dock att de inte leder värme speciellt bra, vilket gör att utsidan varken känns varm eller kall.

Våra badkar är tillverkade i glasfiberförstärkt sanitetsakryl. Sanitetsakrylen är 5 mm tjock och homogent genomfärgad. Detta specifikt utvalda material gör badkaret mycket stabilt men bidrar också till att det på ett effektivt sätt bibehåller vattnets värme. Då ytskiktet är av genomfärgad sanitetsakryl kan det enkelt slipas eller poleras vid behov. Att våra badkar är tillverkade i just detta material, har varit ett självklart val för oss.

Vilken blandare ska jag välja till mitt badkar?

Önskar du ett stilrent yttre kan en sargmonterad blandare vara ett bra val. Sargmontaget kan göras i själva badkaret eller i en kaklad kant vid sidan av badkaret.

I övrigt är det nästan alltid estetiska aspekter som styr valet av blandare. Det finns en mängd blandare på marknaden idag, i olika stilar och modeller. Därför är också chansen stor att du kommer hitta precis den typ av blandare som du letar efter.

Ska jag ha ett inbyggt eller fristående badkar?

Fördelen med ett fristående badkar är att det är mycket enkelt att installera. Våra kar kommer i flera designer, vilket också bidrar till att du med ditt badkar kan tillföra en unik stil till ditt badrum. Välj mellan ett flertal härliga modeller.

Ett inbyggt badkar i kakel, mosaik eller annat material bidrar med en mer exklusiv känsla. Här erbjuds du även möjligheten att vara kreativ i ditt val av material.

Innan du bestämmer dig för vilket material ditt badkar ska ha kan det vara bra att prata med den som ska genomföra inbyggnationen, om hur du vill att resultatet ska bli. Hantverkarens synpunkter och råd kan i många fall komma att påverka ditt materialval. För ett badkar med rundade kanter som ska placeras i nivå med kaklet, behöver hörnen exempelvis fyllas med mjukfog.

 

 

inbyggt badkar
Ett inbyggt badkar bidrar med en elegant känsla till ditt badrum.

Hur kan jag styla mitt badkar med olika tillbehör?

Ett badkar kan enkelt göras ännu mer exklusivt med trevliga tillbehör. Det kan till exempel vara en snygg badkarshylla där du placerar tvål, skrubborste eller annat du behöver under ditt bad. Det skulle också kunna vara en trevlig badkarskudde eller korgar att placera saker i för ordning och reda i badrummet. 

Hos Comfornette kan du köpa tillbehör som bidrar med extra komfort och en unik touch till våra badkarsmodeller. Upptäck våra lyxiga badkarskuddar som förhöjer känslan av att krypa ner i ett varmt bad. Kuddarna finns i både en rak och en svängd modell. 

Är du intresserad av att köpa ett badkar eller har vidare funderingar som rör Comfornettes produkter är du varmt välkommen att kontakta oss. Detta kan du antingen göra genom att skicka iväg ett mail eller ringa oss på 0570-215 50.

Föregående artikel Rengöra badkar och bubbelbadkar - Så blir ditt badkar skinande rent
Nästa artikel Jacuzzi eller spabad - Vad är egentligen skillnaden?