Hoppa till innehållet
Spalock - guide

Spalock - guide

Kvalitativa och tåliga spalock

Våra spalock är utformade för att klara både väder, hålla värmen inne och att inte skadas av spakemin i vattnet. Därför är tjockleken på alla spalock 15 cm. Isoleringen är av formgjuten PE-plast och aluminium för förstärkning. Detta håller värmen inne och gör locket mer stabilt. Undersidan är beklädd med PE-folie som är enkelt att rengöra och motståndskraftig mot klor och fukt vilket är väsentligt för ett spalock. Locken är alla sluttande för att underlätta avrinning av vatten och annat som annars kan tynga ner och skada locket. 

Med ett lock sparar du på energi och värmekostnader då den håller värmen väl isolerad. Dessutom går det fortare att värma upp för att snabbt hoppa i för ett avslappnande bad. 

Ett spalock är mer än bara ett lock

Ett spalock eller isolerlock som det också kallas, är ett viktigt och nödvändigt tillbehör till ditt spabad. Det är inte det roligaste tillbehöret men det kommer att skydda och förlänga livslängden för ditt spabad. Därför har vi på Comfornette ett brett utbud av spalock som passar både fyrkantiga och runda spabad samt för större och mindre. Våra spalock är av hög kvalité, utformade och tillverkade av material för att klara Sverige fyra årstider. De är sluttande för att regnvatten lätt ska rinna av, de är av material som klarar av att hålla värmen och är motståndskraftiga mot fukt och klor bland annat. 

Förutom väderförhållande så är fördelarna med spalock flera. De skyddar från att djur och annat som inte ska finnas i badet som löv och kvistar hålls borta. Det förhindrar smuts och skador som kan orsakas av föremål som ligger i vattnet. Det är viktigt att tänka på att ett spalock ska skötas lika omsorgsfullt som alla dina andra ägodelar och användas enbart som ett lock. Håll andra föremål och möbler borta från locket som kan skada kanterna och placera inte något på den. 

Med ett spalock så skyddar du det mest värdefulla - barnen. Det ser till att barn inte kan ta sig in i badet utan uppsyn och våra lock har också kodlås för den anledningen.

Vi ska också i denna guiden mer djupgående gå igenom hur man bäst vårdar och sköter sitt spalock för att behålla kvalitén och förlänga livslängden. Vi ska förklara hur du mäter för bäst storlek, vad man ska tänka på och andra bra funktioner och fördelar du får med Comfornettes spalock!

Säkra spalock med lås

Spalocken är utrustade med fyra remmar som går att låsa med hjälp av ett kodlås för extra säkerhet och stabilitet. Detta göra att locket hålls på plats vid exempelvis blåsiga dagar och är dessutom extra viktigt ur säkerhetssynpunkt. Att hålla spalocket låst gör att barnen inte kan bada eller leka med vattnet utan att någon håller uppsikt. Detta är särskilt viktigt om spabadet står i anslutning till huset eller altanen där barnen ofta befinner sig eller lätt kan ta sig till.  

Vård och underhåll av spalock

Precis som spabadet så är det lika viktigt att hålla spalocket rent och helt. Våra årstider i Sverige är extrema då våra vintrar är väldigt kalla, det snöar mycket samtidigt som sommaren är väldigt varm och vår och höst är regniga. Var noga med att alltid följa instruktionerna för hantering och placera inget bredvid eller på locket. Se till att ta bort snö och is från locket för att förhindra belastning och förslitningar. Gör då och då kontroller av ditt spalock för att se att det inte finns hål eller sprickor. Hittas hål och sprickor så är det dags att byta spalock. Det kan göra att det lätt kommer in smuts och annat som förstör  spakemikalierna i vattnet, samtidigt som det gör att värmen inte kan hållas inne.  

Spalock i flera storlekar och hur du mäter rätt

Vi säljer spalock i flera storlekar som passar både våra spabad och från andra varumärken. Det finns runda och fyrkantiga lock för stora och små bad. Det är viktigt att man har rätt storlek på sitt spalock för att behålla en bra isolering och dess fulla funktion. För att locket ska sluta tätt är det viktigt att mäta rätt och följa anvisningarna vi ger. Utgå inte från ditt gamla lock om du har ett utan mät spabadets dimensioner. Detta för att olika lock-tillverkare har olika sätt system att ange mått på. Läs vår guide här för hur du ska mäta för våra spalock. 

Förenkla hantering av spalocket med ett locklyft

Ett locklyft är bra att investera i för att bevara skicket och förlänga livslängden av spalocket. Ett spalock kan väga uppemot 25 kg och är därför otymplig att ta av och på. Med ett locklyft slipper du dra och slita i locket för att sedan lägga ner den på marken där den kan ta ytterligare skada. Locklyftet är designad för att enkelt vika ihop och vi har olika modeller där du kan välja hur spalocket sedan ska hållas på plats vid badet. Här kan du se vårt utbud av locklyft.

Mät hörnradien

Radien fås genom att mäta avståndet mellan X och Y.

Mät om möjligt på spabadet, och välj ett spalock med hörnradien du mätt upp, alternativt det närmsta mindre värdet.


Med en mindre hörnradie sticker locket ut något över kanten, det påverkar dock inte funktion eller utseende tack vare lockets överhängande kjol.
Om du exempelvis mätt upp en hörnradie på 250 mm, välj ett lock med en hörnradie på 230 mm. Skillnaden i överhäng mellan radien 250 mm och 230 mm är endast någon cm och kommer således inte märkas.

Mät längden och bredden

Om du inte hittar ett lock med exakt rätt mått går det bra att välja ett som är något större än badet med en mindre hörnradie.

Locket får inte vara för litet för spabadet. Vid osäkerhet är det bättre att beställa ett några centimeter för stort lock. Kjolen som hänger ner från locket döljer skillnaden och du kan fortfarande vara säker på att du får ett välisolerande lock. Mät med ditt bad som referens och använd det största måttet om baljan sticker ut längre än spabadets vägg.

Exempel på mäta radien spalock
Nästa artikel Rengöra badkar och bubbelbadkar - Så blir ditt badkar skinande rent