Hoppa till innehållet
Regndroppar vatten, så byter du vattnet i ditt spabad

Tömma spabad - Så byter du Vattnet i ditt spabad

Att tömma sitt spabad, utespa, eller bubbelpool på vatten är inte alltid en självklar process. Kanske ska du flytta ditt spabad eller så är det helt enkelt dags att byta ut vattnet. Alldeles oavsett har vi på Comfornette självklart lång erfarenhet av allt vad gäller spabad och har därför satt ihop våra bästa tips – så att du slipper stå med handen kliandes i huvudet när det väl är dags att tömma ditt spabad.

Först och främst vill vi ha det klart för oss att spabad fungerar på lite olika sätt. Så för specifika detaljer för just ditt spabad kan det finnas en poäng att konsultera bruksanvisningen. Om bruksanvisningen inte har information om tömning eller om man av någon anledning förlagt sin bruksanvining har vi sammanställt det generella tillvägagångssätt som fungerar för de allra flesta spabad. Läs mer om tillvägagångssättet för ett hörnbadkar här.

 

Tömma spabad – så gör du genom 5 enkla steg

Faktum är att det faktiskt är enklare än vad man tror att tömma ett spabad. Det flesta spabad har en kran, ventil eller plugg som gör det mycket enkel att tappa ut vattnet. En dränkbarpump eller våtdammsugare är också en bra idé om man vill att processen ska gå ännu fortare. Nedan kommer 6 enkla steg för att tömma ditt spabad.

  1. Stäng av strömmen till spabadet.
  2. Hitta tömningsventilerna och öppna dem genom att vrida moturs
  3. Töm ut allt vatten genom tömningsventilerna
  4. Ibland finns extra dräneringsnipplar (oftast på pumparna). Skruva loss dessa för att tömma ut de sista vattnet.
  5. Det sista vattnet i själva spabadet töms enklast med hjälp av en dränkbar pump eller våtdammsugare.
  6. Slutligen ska det sista vattnet i pumpen dräneras ut. Detta görs genom att avlägsna pumpens dräneringsplugg.

I samband med tömningen finns det också en poäng att rengöra ditt spabad med vattenslang och trasa. Rengöring av rör kan också vara bra att genomföra vid samma tillfälle.

 

Tömma spabad på vintern – det ska du tänka på

Att tömma spabadet på vintern går, men det finns risker inblandade och det finns anledning att vara noga när man gör det. Ett avstängt spabad kan ta skada av kyla och frost under vinterhalvåret vilket gör att man måste vara noga att tömma det på allt vatten.

För att tömma spabad på vintern bör du först rengöra samtliga rör. Vid kallt väder kan det även vara en bra idé att använda en pump för att tömma spabadet, detta då processen generellt sett går snabbare och att risken för frostskador därmed minskar. 

Att planera för vintern och rengöra ditt spabad under hösten är något du kommer tacka dig själv för när det sedan är dags att hoppa i när minusgraderna är framme. Att byta vattnet när vädret är mildare är därför att föredra så att du slipper tänka på det senare. 

Se också till att ha ett bra och rent spalock när vintern slår till. Ta en titt på vårt utbud för att hitta kvalitativa spalock som både drar ner på driftkostnaden och ser till att spabadet håller temperaturen. 

 

Fylla spabadet med nytt vatten

När spabadet är tomt är det dags att åter fylla det med vatten. Använd en vanlig vattenslang och fyll spabadet till rätt angiven vattennivå före du slår på det. Starta spabadet och kontrollera att pH-värdet är mellan det rekommenderade pH 7.0-7.6. Om pH-värdet inte är inom intervallet bör du åtgärda det innan du tillsätter klor i badvattnet. När pH-nivån är godkänd kan sedan kloret tillsättas.

 

Byta vatten i spabad – så ofta ska du göra det

Huvudregeln är att du bör byta vattnet i ditt spabad minst 1-2 gånger om året. I vissa fall kan det dock behöva bytas oftare. Det beror på på vattenkvaliteten och hur ofta du använder spabadet. Om man badar flera gånger i veckan kan man räkna med att behöva byta vatten omkring var 3-4 månad. Du avgör själv hur ofta ett vattenbyte bör ske. Du får dock inte missa att ett vattenbyte måste ske om cyansyran gått upp till 150mg/l eller mer.

Att hålla sitt spabad rent är en viktig del i upplevelsen. Byt vattnet när det behövs och kom ihåg att även byta spabadets filter 2-4 gånger per år.

Om du vill veta mer om spabadsskötsel kan du läsa vår artikel “Rengöra spabad – Håll ditt spabad rent och hygieniskt i 9 enkla steg”

 

Föregående artikel Spabad på altanen - Inspiration och tips
Nästa artikel Rengöra spabad - Håll ditt spabad rent och hygieniskt i 9 enkla steg